ODGUŠENJE KANALIZACIJE (OTPUŠAVANJE KANALIZACIJE, MAŠINSKO OTPUŠAVANJE KANALIZACIJE)


Sasvim sigurno niko nije oduševljen situacijom, kada primeti da voda na wc šolji otiče sporije. U većini slučajeva je tada vreme za profesionalno odgušenje kanalizacije.

Naravno da ima i onih ljudi, koji će prvo pokušati samostalno taj problem da reše. Obično tada kupuju različita hemijska sredstva, koja sipaju u školjku wc šolje, nadajući se da će na taj način uspeti da izvrše otpušavanje kanalizacije. Međutim, vrlo često se događa da im to baš i ne pođe za rukom. Obično onda kada se radi o zagušenju većeg obima, odnosno kada je problem nastao dublje u kanalizacionoj cevi.

Da ne biste rizikovali, jer je dobro poznato da zagušenje kanalizacije i te kako može da ometa funkcionisanje korisnika određenog prostora, uvek je bolje konsultovati profesionalne vodoinstalatere, koji su pored ostalog specijalizovani i za odgušenje kanalizacije.

Podrazumeva se da će oni na osnovu procene stanja na terenu, odnosno nakon što utvrde o kolikom nivou zaprljanja se radi i nakon što procene da li je problem nastao bliže ili dalje od odvoda, doneti odluku o tome da li je bolje da izvrše mašinsko otpušavanje kanalizacije ili da koriste samo ručnu sajlu, kako bi konkretni problem rešili. A ono što je dodatna prednost jeste što vodoinstalaterski servisi, koji su specijalizovani i za odgušenje kanalizacije nude klijentima određenu garanciju.

 

Kako znati da je vreme za otpušavanje kanalizacije?

Korisnici određenog prostora u većini slučajeva propuste priliku i ne primete da je došao trenutak za profesionalno otpušavanje kanalizacije, prosto nadajući se da je to samo trenutni problem.

U većini slučajeva voda teško otiče nakon puštanja iz vodokotlića. Tačnije, kada dođe do začepljenja kanalizacije, često se događa da voda u wc šolji bude ispod predviđenog nivoa ili da se naglo podigne. Ponekad taj problem zaista može da prođe neopaženo, a onda dođe do izlivanja kanalizacije, što predstavlja dodatnu teškoću u svakom smislu.

Gde se najčešće dešava zagušenje kanalizacije?

Ukoliko korisnici toaleta u bilo kom prostoru ne vode računa o tome šta bacaju u wc šolju, vrlo je verovatno da će doći do začepljenja kanalizacije. Mnogi često bacaju štapiće za uši, kao i vatu i druge sitnice, što vremenom dovodi do začepljenja. Ukoliko se formira čep, biće potrebno izvršiti profesionalno otpušavanje kanalizacije.

U većini slučajeva ukoliko se problem primeti na vreme i pozove vodoinstalaterski servis, odgušenje kanalizacije može da bude izvršeno i ručno, tako da taj problem bude rešen.

Međutim, ukoliko se problem zapusti, odnosno ako začepljenje bude toliko velikog obima ili toliko duboko u cevi da ne može ručna sajla da mu priđe, biće potrebno mašinsko otpušavanje kanalizacije.

Koliko traje otpušavanje kanalizacije?

U principu nije moguće unapred odgovoriti na pitanje koliko je vremena potrebno za odgušenje kanalizacije, bez obzira da li vodoinstalater odluči da tu uslugu izvrši uz korišćenje ručne sajle ili namenskih mašina.

Naravno da ako je problem manjeg obima, odnosno ako je čep nastao u delu cevi kome može vodoinstalater lakše da priđe, otpušavanje kanalizacije će trajati kraće.

Nasuprot tome, ako se radi o čepu koji je izuzetno velikog obima, odnosno koji se nalazi duboko u cevi, mašinsko otpušavanje kanalizacije će u tom slučaju trajati duže.

 

Kada je potrebno mašinsko otpušavanje kanalizacije?

Kao što je već pomenuto, vodoinstalateri, odnosno vodoinstalaterski servisi koji su specijalizovani za odgušenje kanalizacije tu uslugu mogu da izvrše na dva načina.

Jedan podrazumeva ručno, a drugi mašinsko otpušavanje kanalizacije. U oba slučaja je osnovni cilj da konkretni problem bude u što kraćem roku rešen.

S obzirom na to da majstori moraju prvo taj objekat da posete, kako bi ustanovili u kakvom stanju se nalazi kanalizacioni sistem, odnosno kolikog obima je zaprljanje i u kom delu cevi je do njega došlo, oni će tom prilikom da procene i da li je dovoljno da koriste samo ručnu sajlu ili će biti potrebno mašinsko otpušavanje kanalizacije, a u kom slučaju se koriste specijalna vozila za odgušenje kanalizacije pod pritiskom.

Prilikom procene, ako se bude dogodilo da vodoinstalateri ustanove da je čep nastao dublje u kanalizacionoj cevi, odnosno da je zaprljanje većeg obima, sasvim je izvesno da će oni klijentima preporučiti da bude izvršeno mašinsko otpušavanje kanalizacije.

Suprotno od toga, ako je čep manji, odnosno ako je zaprljanje manjeg obima i ako je lako dostupno, vodoinstalateri će se odlučiti za ručno odgušenje kanalizacije.

Mail za reklamacije: vodomen12@gmail.com | tijana.bosiocic96@gmail.com | mlaznicavoda@gmail.com